Sezon grillowy już dawno się zaczął. Na szczęście nie musi oznaczać ciągłego jedzenia tłustych kiełbasek, karkówki i ciężkostrawnych żeberek. Od czasu do czasu warto zjeść coś lżejszego, jak właśnie bakłażan. Przepisy na przygotowanie go na grillu są o wiele prostsze, niż może ci się wydawać.
Bakłażan – przepisy na grillowane warzywo
Bakłażan to jedno z tych warzyw, które dobrze sprawdzą się na grillu. Można je upiec obok kiełbasek, podobnie jak cukinię czy kukurydzę. Jednak bakłażan ze względu na swój specyficzny smak może potrzebować nieco więcej atencji. Ale niewiele. Wystarczy go wcześniej natrzeć przyprawami.
- Kilka bakłażanów
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
- ok. 10 łyżek oleju
Przygotowanie:
- Bakłażany umyć i przekroić na pół. Skórkę lekko ponacinać nożem.
- Natrzeć bakłażany olejem z przyprawami. Zostawić na 20-30 minut.
- Grillować na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową do dołu 5 minut. Następnie odwrócić i trzymać na ogniu około 10 minut.
Bakłażan z serem mozzarella z grilla
Bardziej zaawansowana przekąska z grilla z bakłażanów może posłużyć za przystawkę. Bakłażany grillowane z serem mozzarella i pomidorami to o wiele bardziej oryginalna wersja znanej sałatki caprese. Warto wypróbować, ponieważ smakuje po prostu nieziemsko.
Przepis na 4 osoby:
- 5 średniej wielkości bakłażanów
- 1,5 kg pomidorów
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- bazylia
- tymianek
- 5 kulek sera mozzarella
Przygotowanie:
- Bakłażany należy umyć, pokroić w paski i zgrillować.
- Z pomidorów zdjąć skórę i podsmażyć na patelni. Dodać zioła, sól i pieprz i ostrą papryczkę do smaku.
- W naczyniu do zapiekania układać kolejno warstwy: pomidory na dno, następnie bakłażany, mozzarella i tak do wykończenia składników. Całość zalać pozostałymi pomidorami.
- Piec ok. 2 godz. w temp. 170 stopni C.
Pasta z bakłażana na letnie przyjęcia
Nie ma za wiele warzyw, które są tak uniwersalne, jak bakłażan. Przepisy podpowiadają, że może on także posłużyć do przygotowania innego rodzaju przystawek do grilla. Pasta z bakłażana nie wymaga zbyt wielu składników. To jedno z tych dań, które możesz zrobić w niehandlową niedzielę, kiedy dowiadujesz się, że znienacka na grillu będzie więcej gości – ponieważ wszystkie składniki masz w domu. Bagietki z pastą z bakłażana to świetna przystawka na letnie przyjęcie.
Oto, czego potrzebujesz:
- 3 średnie bakłażany
- 3 średnie cebule
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
- Bakłażany nakłuj widelcem, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz po 15 minut z każdej strony. Ostudź.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do kielicha blendera razem z suszonymi pomidorami (z zalewą) i przyprawami.
- Zmiksuj na jednolitą masę.
- Rozsmaruj na kanapkach. Możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi lub pietruszką.
Pasta z bakłażana dobrze się przechowuje. Możesz od razu przygotować większą porcję i trzymać ją w lodówce.